Looking for free Mazda images? Use carsopict.com site and Mazda Wallpapers web page. If you are Mitsubishi fan - see Mitsubishi Fun Site.

Αποστολέας Θέμα: Περί Μπύρας ο Λόγος  (Αναγνώστηκε 5946 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kouyian

  • MCOG ΔΣ
  • 4th Gear
  • ****
  • Μηνύματα: 3826
    • Miata Club of Greece
Περί Μπύρας ο Λόγος
« στις: Ιανουάριος 16, 2014, 09:43:09 πμ »
Οἱ καλύτερες ἑλληνικές μπύρες μᾶς συστήνονται...
Τί μπύρα βγάζει ἡ Εύβοια;
Ποιὰ εἶναι ἡ παλιότερη ἑλληνική ζυθοποιΐα καὶ τί χρῶμα ἔχει ἡ κερκυραϊκή μπύρα;
Ἐσείς πιστεύετε ὅτι ξέρετε τὰ πάντα γιὰ τίς ἑλληνικές μπύρες;
 


Αν νομίζετε ότι καλή και γευστική μπύρα μπορείτε να πιείτε μόνο εισαγόμενη από την Τσεχία ή τη Γερμανία, μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσετε τις απόψεις σας. Η Ελλάδα προσφέρει εδώ και μερικά χρόνια, αρκετές επιλογές μπύρας από τοπικές ζυθοποιίες, με ωραία αρώματα και εξαιρετική γεύση, ισάξιες των ξένων.
Για αυτό, με οδηγό την παράφραση του γνωστού ρητού «παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι και μπαλωμένο.», εμείς σας λέμε «Μπύρα από τον τόπο σου.» και σας προτείνουμε να τολμήσετε μια δοκιμή για να πειστείτε, ακόμα και οι πιο απαιτητικοί. Ιδού μερικοί λόγοι για να το τολμήσετε άμεσα.
 
 Πειραϊκή: Από το «Λιμάνι» με αγάπη
 

 
Η Πειραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει την ομώνυμη και αρκετά διαδεδομένη στην Αθήνα μπύρα. Θα την βρείτε σε δύο τύπους, Pils και Pale Ale. Η αγάπη για τα φυσικά υλικά και o παραδοσιακός τρόπος παρασκευής οδήγησαν στη δημιουργία της πρώτης φρέσκιας, ελληνικής, βιολογικής μπύρας παραδοσιακής ζυθοποίησης. Πρόκειται για μπύρα, περιορισμένης ποσότητας, χωρίς συντηρητικά, που ζυμώνεται και ωριμάζει σε έξι εβδομάδες ανεξαρτήτως εποχής. Η Pils είναι ξανθιά με πλούσιο αφρό, με ελαφρώς πικρή επίγευση και ελαφρύ άρωμα, ενώ η Pale Ale είναι καστανή, φρουτώδης, γλυκιά και αρωματική, με πικάντικη γεύση.
http://www.piraikibeer.gr/
 
 
 
Fix: Η Αλίκη μας προτείνει...
 

 
Η γνωστή και μη εξαιρετέα μπύρα που διαφήμιζε το έξυπνο μουτράκι της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, επανακυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια με το ίδιο όνομα και την κλασική αγαπημένη συνταγή. Γεννήθηκε το 1864 και ουσιαστικά, έμαθε στους Έλληνες. να πίνουν μπύρα. Μετά το 1962, η μπύρα Fix επανακυκλοφόρησε το 2010, με σχεδόν την ίδια συσκευασία με την οποία τη μάθαμε και εξίσου νόστιμη και δροσιστική.
http://www.fix-beer.gr/
 
Mythos: Ο κρυφός άσος στο μανίκι της Ελλάδας
 

 
Πρόκειται για μια αυθεντική ελληνική lager μπύρα με πλούσιο αφρό, λαμπερό ξανθό χρώμα και δροσιστική γεύση, φτιαγμένη από εκλεκτές ποικιλίες κριθαριού και λυκίσκου. Δημιουργήθηκε το 1997 και από την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας της, συγκέντρωσε τις θετικές εντυπώσεις των καταναλωτών, ενώ με τα χρόνια απέσπασε σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η συνταγή της Mythos είναι αποτέλεσμα της εξειδίκευσης του Έλληνα Master Brewer της «Μύθος Ζυθοποιίας» αλλά και των συνεργασιών με σημαντικές ευρωπαϊκές σχολές μπύρας, ενώ η ποιότητά της οδήγησε στο να γίνει μία από τις τρεις μεγαλύτερες μάρκες στην ελληνική αγορά μπύρας.
http://www.mythosbeer.gr/
 
 
 
 
 
Βεργίνα: Το βαρύ πυροβολικό της Βόρειας Ελλάδας
 

 
Το 1998 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό ζυθοποιείο στη Ροδόπη -εκεί όπου κατά την παράδοση παρήχθη για πρώτη φορά ελληνική μπύρα κατά τους αρχαίους χρόνους- και γεννήθηκε η μπύρα «Βεργίνα». Οι εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η οποία επιλέχθηκε επειδή είναι πολύ καλά οργανωμένη και τo νερό της είναι άριστης ποιότητας. Έτσι παράγεται η Βεργίνα σε μορφή lager με πλούσια γεύση και η Βεργίνα κόκκινη με κεχριμπαρένιο χρώμα και αρώματα εξωτικών φρούτων. Από τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης παράγεται ακόμα η «Edelsteiner» που ανήκει στην κατηγορία των Premium Pilsner με ευχάριστη, ανάλαφρη γεύση, ενώ πρόσφατα, δημιουργήθηκε και η Βεργίνα weiss με το πλούσιο, φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα.
http://www.verginabeer.com/
 
 
Ζέος: Η αργίτικη κοινότητα αντεπιτίθεται.
 

 
Μια μπύρα με καταγωγή από το Άργος προστίθεται στη λίστα με τις ελληνικές μπύρες. Με το χαρακτηριστικό μπουκάλι με τους ιωνικούς κίονες σε μπλε-άσπρες αποχρώσεις, η μπύρα Ζέος παράγεται σε μορφή μαύρης weiss, pilsner και lager. Η Ζέος ακολουθεί πιστά τις γερμανικές προδιαγραφές παραγωγής μπύρας και δεν έχει συντηρητικά. Η Pilsner έχει γεμάτο σώμα, με ελαφρύ άρωμα λουλουδιών και φρούτων και μεγάλη επίγευση. Η Lager φτιάχνεται με μακεδονική συνταγή, έχει ελαφρύ σώμα, ελαφρώς γλυκιά γεύση και είναι πολύ δροσιστική, ενώ η Μαύρη Weiss είναι μέτρια πικρή κι έχει άρωμα από καραμέλα, σοκολάτα και καβουρδισμένο καφέ.
http://www.greekbeer.com/
 
Νέδα: Το θηλυκό μεσσηνιακό ποτάμι στο ποτήρι σας...
 

 
Με μεσσηνιακή καταγωγή, η μπύρα Νέδα είναι αυθεντική lager, με κλασική γεύση, πλούσιο άρωμα λυκίσκου κι ελαφρώς πικάντικη, με χρυσαφένιο χρώμα. Κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 2009 και κατέκτησε, εκτός από τους Μεσσήνιους, το σύνολο του ελληνικού κοινού. Δανείστηκε το όνομά της από το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας, τη Νέδα. Κατά την Μυθολογία, η Νέδα ήταν θεότητα των νερών και μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ έλουσαν τον μικρό Δία στον ποταμό Λούσιο όταν τον παρέλαβαν από τη Ρέα.
http://www.nedabeer.gr/
 
 
 
 
 
Septem: Με αρώματα από τα βουνά της Εύβοιας
 

 
Μια πικρή μπύρα με έντονο ανθρακικό και ωραία φρέσκα και δροσερά αρώματα παράγεται στην Εύβοια. Με το καλόγουστο μπουκάλι της να δίνει μια όμορφη πρώτη εικόνα, ξεχωρίσαμε τα εξής τρία είδη της: τη Septem Monday's Pilsner με χρυσόξανθο χρώμα, κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, ελαφρώς γλυκιά γεύση, με διακριτική παρουσία βύνης, δροσιστική οξύτητα και έντονη επίγευση, τη Septem Friday's Pale Ale με χρυσοχάλκινο χρώμα, πορτοκαλί ανταύγειες, κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, ελαφρώς γλυκιά γεύση και επίγευση με αρώματα εσπεριδοειδών και μαρμελάδας και τέλος, τη Septem Sunday's Honey Golden Ale, μια μπύρα που παράγεται με τη χρήση μελιού ανθέων.
http://www.septem.gr/age.php
 
 
 
 
 
Χάρμα: Χάρμα οφθαλμών και στόματος από την Κρήτη...
 

 
Η μπύρα Χάρμα παράγεται στα Χανιά από την Κρητική Ζυθοποιία. Είναι μια φρέσκια, αφιλτράριστη μπύρα, με αγνά υλικά και υψηλή διατροφική αξία. Οι μπύρες Χάρμα, ξανθιές και μαύρες, διατίθενται φρέσκιες, απαστερίωτες και αφιλτράριστες, χωρίς καμία επεξεργασία μηχανική, θερμική ή χημική, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά και σταθεροποιητές και διατίθεται προς το παρόν, μόνο σε βαρέλια, κατόπιν παραγγελίας.
http://www.cretanbeer.gr/
 
 
 
 
Magnus Magister: Με τη μαγεία των Ιπποτών της Ρόδου
 

 
Mε έδρα της το νησί της Ρόδου, η ελληνική μπύρα Magnus Magister κατάφερε να εδραιωθεί στην ελληνική επικράτεια και να επεκταθεί σταδιακά σε χώρες του εξωτερικού. Είναι μια εξαιρετικής ποιότητας Lager μπύρα, η οποία παράγεται με παραδοσιακό τρόπο ζυθοποίησης, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών. Το όνομά της σημαίνει «Μεγάλος Μάγιστρος», αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου και δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, εκείνο του πρώτου των πρώτων.
http://www.magnusmagister.gr/
 
 
 
 
 
Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: Ένα διαμάντι από το Ιόνιο


 
Η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία με έδρα της το νησί του Ιονίου, παράγει τέσσερις διαφορετικές φρέσκιες μπύρες υψηλής ποιότητας. H Royal Ionian είναι ξανθιά, δροσιστική μπύρα από παλιά τσέχικη συνταγή, αρωματική, με έντονο χαρακτήρα. Η Real Ale Bitter είναι καστανή, με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα. Η Real Ale Special είναι μια ξανθοκόκκινη μπύρα, με φρουτώδες άρωμα και βελούδινη γεύση και τέλος, η Ionian Epos είναι η ομηρική κρίθινη μπύρα, 2800 χρόνια μετά. Σύμφωνα με τον Όμηρο στην «Οδύσσεια», ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος φύλασσε σε ασημένιους και χρυσούς κρατήρες, κρίθινο οίνο. Με έμπνευση και οδηγό την αναφορά αυτή, η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία δημιούργησε στο νησί των Φαιάκων, τον δικό της «Κρίθινο Οίνο».
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »

   

Αποσυνδεδεμένος antoine

  • MCOG ΔΣ
  • 6th Gear
  • ****
  • Μηνύματα: 8952
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #1 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 10:00:07 πμ »
Είχα δει μία ωραία παρουσίαση σε εκπομπή στην τηλεόραση για την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία. Είχε πολύ ενδιαφέρον. Πολύ ωραία επιχείρηση...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »
Growing old is mandatory; growing up is optional...

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις - Ο. Γουαϊλντ

Έχω διαβάσει τόσα πολλά γύρω από τους κινδύνους του ποτού και του τσιγάρου, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα.

Ο πολιτισμος ενος λαου καθρεφτιζεται στο πως συμπεριφέρεται στα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος swift

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6381
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #2 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 11:35:51 πμ »
Ωραία είναι και άλλη μία ρεθυμνιακή και την προς το παρόν τη βρίσκω μόνο στο καράβι για Χανιά

http://www.brinks-beer.gr/
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »

Αποσυνδεδεμένος mymx5

  • 2nd Gear
  • **
  • Μηνύματα: 969
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 11:50:21 πμ »
ωραια ολα αυτά ,τα δικτυα διανομής των Πολυεθνικών-ξεπουλημένων super-market "σπρωχνουν" ολα τα εισαγώμενα προιόντα.......τους...
αν μας 'ελεγε το αρθρο και που τις βρισκουμε ........θα αγόραζα ευχαρίστως!!! :thumb: :thumb:
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »
MX-5 (04)SPORTY TIT/SILV

http://steelspoke.blogspot.gr/

Αποσυνδεδεμένος swift

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6381
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 11:55:12 πμ »
Με τον γούγλη μπορείς να βρεις τα πάντα.Μην περιμένουμε να μας τα ''σερβίρουν'' όλα.....
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »

Αποσυνδεδεμένος Jorvik O Kελβος

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6774
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 10:48:45 μμ »
Ζεος με χιλια!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »
Στους τυφλους βασιλευουν 3 μαγαζια.
Nbfl Phoenix 16/6/07 - 21/3/2014 -> 2470 αξεχαστες μερες, γεματες απολαυστικα συναισθηματα.

Αποσυνδεδεμένος Liakos

  • 3rd Gear
  • ***
  • Μηνύματα: 1311
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 16, 2014, 11:34:55 μμ »
Τυγχανει να εργαζομαι στον κλαδο τον αλκοολουχων & το 2014 με βρισκει πιο συγκεκριμενα σε αυτον της ζυθοποιιας.

Παραθετω μερικα ισως ενδιαφεροντα για καποιους γεγονοτα.

Τα τελευταια χρονια εχουν κανει την εμφανιση τους πολυαριθμες μικρες ελληνικες ζυθοποιιες. Καποιες προσπαθειες ειναι ιδιαιτερα αξιολογες, καποιες πολυ πολυ μετριες.

Το αρθρο (δεν αναφερεται η πηγη του) ειναι προφανως αρκετα παλιο καθως δεν περιλαμβανει αρκετες απο τις ελληνικες ζυθοποιιες που εχουν δυναμικη παρουσια σημερα, εχει παλια λογοτυπα, ενω καποιες ετικετες εχουν υποστει σημαντικες αλλαγες.

Αρκετες απο τις ελληνικες ετικετες, παραγονται & διανεμονται απο εταιρειες μελη πολυεθνικων ομιλων.

Οι πολυεθνικες που δραστηριοποιουνται στην ελληνικη ζυθοποιια, εχουν εργοστασια παραγωγης στη χωρα μας & τοσο στην παραγωγικη οσο & στην εμπορικη δραστηριοτητα τους δινουν εργασια σε εκατονταδες ανθρωπους.

Το ελληνικο κριθαρι δεν ειναι καταλληλο στην πλειοψηφια του για βυνοποιηση, αρα & για ζυθοποιηση. Και να ηταν, ο ογκος παραγωγης του δεν επαρκει για την καλυψη των αναγκων. Συνεπως μην παιρνετε ορκο οτι η πρωτη υλη της αγαπημενης σας ελληνικης μπυρας προερχεται εντος των συνορων.

Πολλα νησια εχουν πλεον τη δικη τους ζυθοποιια. Η πραγματικοτητα ειναι οτι αρκετες απο αυτες τις ετικετες δεν παραγονται στο νησι, αλλα σε μεγαλες μοναδες στην ηπειρωτικη Ελλαδα. Κυκλαδιτικη μπυρα made in Πελοποννησος με εισαγωμενη πρωτη υλη.

 :guinness:



Παράθεση από: "mymx5"
ωραια ολα αυτά ,τα δικτυα διανομής των Πολυεθνικών-ξεπουλημένων super-market "σπρωχνουν" ολα τα εισαγώμενα προιόντα.......τους...
αν μας 'ελεγε το αρθρο και που τις βρισκουμε ........θα αγόραζα ευχαρίστως!!! :thumb: :thumb:
Στα super market πλεον θα βρεις ΠΟΛΛΕΣ ελληνικες ετικετες. Σε ενημερωμενες καβες επισης. Εχε υποψη σου οτι εκτος απο τις εμπορικες ετικετες lager, οι υπολοιπες που παρουσιαζουν ενδιαφερον κατα τη γνωμη μου ειναι ακριβες. Συνηθως πανω απο 2€ για τη φιαλη των 330ml στη λιανικη.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »


1.8 Copper Red NC High
-Tochigi Fuji LSD,4.778 FGR
-ΒC Racing BR type RS coilovers,Cosmo RX8 sways
-CCR custom 8-point rollbar,IL PPF brace
-GW 4-1 Headers,GW Street Single,MS CAI
-RX7 FD 16x8,Hankook RS2 225/50/16

Αποσυνδεδεμένος Dragon13

  • 2nd Gear
  • **
  • Μηνύματα: 615
  • Δε θέλει κόπο. Θέλει τρόπο! Άντε βρες τον...
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 17, 2014, 12:48:46 πμ »
Εξαιρετικό θέμα άνοιξε ο Γιάννης και, πράγματι, ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες του Ηλία.

Ηλία, (για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και όσο πιο απλουστευμένα μπορείς), μήπως γνωρίζεις για ποιο λόγο το ελληνικό σιτάρι δεν είναι κατάλληλο για ζυθοποίηση;

Για τη Ζέος θα συμφωνήσω, Δημήτρη! Ειδικά η απαστερίωτη είναι λουκουμάκι!  :guinness:

Για πείτε, κι άλλοι, προτιμήσεις σε μάρκες τύπους (όχι απαραίτητα ελληνικές ή "ελληνικές"), να μαθαίνουμε και να αναζητούμε...
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »
Mazda MX-5, NC, 2.0 Sport - Highland Gr-i-n

Αποσυνδεδεμένος kouyian

  • MCOG ΔΣ
  • 4th Gear
  • ****
  • Μηνύματα: 3826
    • Miata Club of Greece
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #8 στις: Ιανουάριος 17, 2014, 10:29:51 πμ »
Γίνε ειδικός στη μπύρα σε 10 λεπτά


ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ

1.   Κριθάρι
2.   Λυκίσκος
3.   Άλλα συστατικά

Το κριθάρι είναι το βασικό συστατικό της μπύρας. Από το κριθάρι προέρχονται όλα τα ζυμώσιμα σάκχαρα και από αυτά τα σάκχαρα παράγεται το αλκοόλ. Χωρίς κριθάρι ή άλλα δημητριακά μπύρα δεν γίνεται.
Ο λυκίσκος είναι ένα πράσινο και ρητινώδες βότανο που συγγενεύει με τη μαριχουάνα. Ναι, καλά διαβάσατε. Τα θηλυκά φυτά του λυκίσκου παράγουν κολλώδη μπουμπούκια που προκαλούν χαλάρωση και ηρεμία. Για την κατασταλτική του αυτή ιδιότητα, ο λυκίσκος προστίθεται στη μπύρα τις τελευταίες εκατονταετίες και επειδή τα έλαια του λυκίσκου περιέχουν μια φυσική συντηρητική ουσία που διατηρεί τη μπύρα αναλλοίωτη. Οι μπύρες μαζικής παραγωγής συνήθως περιέχουν ελάχιστο άρωμα ή γεύση λυκίσκου. Αν σας αρέσει ο λυκίσκος, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τις κατάλληλες μπύρες σε μικροζυθοποιίες.
Υπάρχουν άλλα συστατικά στη μπύρα; Ναι, υπάρχουν πολλά, αλλά τα σημαντικότερα είναι το κριθάρι και ο λυκίσκος. Εκτός από το κριθάρι και τον λυκίσκο υπάρχει και η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα των σιτηρών, νερό, και σε κάποιες περιπτώσεις και άλλα δημητριακά όπως σιτάρι ή σίκαλη. Σε μερικές μπύρες θα βρείτε κεράσι, κόλιανδρο, τζίντζερ, σοκολάτα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά; ΣΩΣΤΑ. ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΛΥΚΙΣΚΟΣ.

ΜΑΘΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ

1.   Από το φουρνισμένο κριθάρι: μπισκότο, καραμέλα, σοκολάτα, καφές
2.   Από τον λυκίσκο: βότανα, κίτρο, πεύκο
3.   Από τα σάκχαρα των δημητριακών: γλυκά φρούτα, καραμελωμένη ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη/μελάσσα

Οι περισσότερες μπύρες μαζικής παραγωγής ανήκουν πια σε πολύ συγκεκριμένο και μικρό ποσοστό των ειδών που υπάρχουν παγκοσμίως. Αν πιστεύετε ότι οι Heineken, Bud, Corona, Miller, Peroni, Amstel, Becks, Μύθος, Alfa, Stella Artois, έχουν όλες την ίδια γεύση, τότε συγχαρητήρια: έχετε απόλυτο δίκιο. Όλες αυτές οι μπύρες είναι ελαφριές μπύρες τύπου lager με πολύ παρόμοια γευστικά προφίλ.
Αυτές οι μπύρες αποτελούν ελάχιστο δείγμα των γεύσεων που μπορείτε να βρείτε σε μπύρες, οπότε αν ως τώρα το μόνο που έχετε δοκιμάσει είναι ελαφριές lager, τότε ο κόσμος της μπύρας σας επιφυλάσσει αναρίθμητες γευστικές εμπειρίες!

Γεύσεις κριθαριού

Το κριθάρι παράγει βαθύτερες γεύσεις ανάλογα με το πόσο πολύ έχει φουρνιστεί. Το ελαφρώς φουρνισμένο κριθάρι παράγει γεύσεις δημητριακών και μπισκότου. Τα πιο φουρνισμένα κριθάρια παράγουν γεύσεις καφέ ή σοκολάτας.

Γεύσεις λυκίσκου

Ο λυκίσκος προσθέτει μεγάλο εύρος αρωμάτων. Αν ανιχνεύσετε φρέσκα βότανα, γκρέιπ φρουτ ή πευκοβελόνες στο άρωμα της μπύρας σας, τότε αυτός είναι ο λυκίσκος που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας! Ο λυκίσκος προσθέτει επίσης πικράδα, οπότε οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου είναι συνήθως και πιο πικρές. Οι οπαδοί του λυκίσκου λατρεύουν την πικράδα του στη μπύρα και αντίθετα με ό,τι πιθανώς πιστεύετε, η ποιοτική πικράδα στη μπύρα είναι ιδιαίτερα εύγευστη.

Σάκχαρα κριθαριού

Δεν ζυμώνονται όλα τα σάκχαρα του κριθαριού, και όπως τα αζύμωτα σάκχαρα του σταφυλιού γλυκαίνουν το κρασί, έτσι αυτά τα υπολείμματα σακχάρων δίνουν στη μπύρα μια γλυκειά γεύση. Αυτά τα σάκχαρα συνεργάζονται με άλλα φυσικά συστατικά της μπύρας και παράγουν γεύσεις από μαύρη ζάχαρη, μελάσσα, καραμελωμένη ζάχαρη, ή φρούτα όπως μήλα και σταφίδες.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ

Αυτός είναι ένας τεράστιος και υπέροχος κόσμος που θέλετε να εξερευνήσετε μόνοι σας, γι αυτό θα σας δώσω τα βασικά και θα σας αφήσω να χαράξετε τη δική σας πορεία.

1.   Γεύσεις από καραμέλα, κακάο και καφέ συμπληρώνουν ιδανικά καπνιστές γεύσεις από φαγητό ψημένο στα κάρβουνα
2.   Οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου καθαρίζουν τον ουρανίσκο και δημιουργούν την κατάλληλη αντίθεση στα λιπαρά φαγητά όπως σολωμός, πίτσα και χήνα
3.   Οι γλυκειές και αφρώδεις φρουτόμπυρες ταιριάζουν απόλυτα με ελαφρά και μέτρια τυριά
   
Αυτές είναι μερικές μόνο ιδέες γευστικών συνδυασμών. Ορίστε μερικές ακόμα ιδέες που πρέπει να θυμάστε:

•   Το έντονο ανθρακικό, ή διοξείδιο του άνθρακα, αναδεικνύει την οξύτητα. Μπύρες με έντονο ανθρακικό θα ζωντανέψουν πιάτα με έντονες και πληθωρικές γεύσεις. Υπάρχουν πολλά είδη στις έντονα αφρώδεις μπύρες. Αναζητήστε μάρκες όπως Lindemans, Deus by Brouwerij Bosteels και Saison Dupont.
•   Η ιδιότητα του λυκίσκου να καθαρίζει τον ουρανίσκο λειτουργεί όπως το σαπούνι. Υπάρχουν συστατικά στον λυκίσκο που από τη μία πλευρά συνδέονται με έλαια (όπως αυτά που βρίσκονται σε burgers ή τυριά) και από την άλλη στο νερό (όπως το βασικό συστατικό της μπύρας). Μια γουλιά μπύρας με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου βοηθά να καθαριστεί η γλώσσα από τα λιπαρά και απελευθερώνει τις γευστικές της απολήξεις για περισσότερη γευστική εμπειρία!
•   Δυσκολεύεστε να ταιριάξετε μπύρα με γεύσεις σοκολάτας ή καφέ με επιδόρπια σοκολάτας; Το πιο κοινό πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το επιδόρπιο είναι υπερβολικά γλυκό, και κάνει τη μπύρα να φαντάζει αφόρητα πικρή. Δοκιμάστε να συνδυάσετε την ίδια μπύρα με μαύρη σοκολάτα και θα ανακαλύψετε τη μαγεία.

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΜΠΥΡΑ

Σκεφτείτε έξω από τα όρια μιας χώρας ή μιας συγκεκριμένης μάρκας
Ως ειδικός της μπύρας, θα ακούτε συχνά την ερώτηση: "ποια είναι η αγαπημένη σου μπύρα;" Δεν είναι απαραίτητο να απαντήσετε μονοφραστικά. Στην πραγματικότητα, καλύτερα να μην απαντήσετε μονοφραστικά. Απαντήστε καλύτερα στην ερώτηση με αγαπημένο στυλ μπύρας, ή ακόμα καλύτερα, με μερικά αγαπημένα στυλ.
Με την ευκαιρία, ας ανακαλύψουμε το αγαπημένο σας στυλ μπύρας. Ή τα τρία αγαπημένα. Αλλά πρώτα ας χειριστούμε μερικά προβληματάκια που ίσως προκύψουν...

Σκεφτείτε με ανοιχτό μυαλό: ξεχάστε για λίγο τις ελαφρές lager και την τυπική αντίθεση μεταξύ ξανθιάς και μαύρης μπύρας
Για τώρα, ας πούμε ότι οι αγαπημένες σας μπύρες δεν σχετίζονται με τις μπύρες μαζικής παραγωγής που έχουμε όλοι μας καταναλώσει σε μεγάλες ποσότητες. Το αγαπημένο σας στυλ μπύρας δεν είναι η ελαφριά lager. Επίσης, ξεχάστε τις προτιμήσεις που έχετε μεταξύ ξανθιάς και μαύρης μπύρας. Ο κόσμος της μπύρας είναι ατελείωτος και σίγουρα θα έχετε αγαπημένες μπύρες σε κάθε χρώμα.

Ξεχάστε τις "εθνικές" μπύρες

Μπύρες όπως η Fosters (Αυστραλία), η Becks (Γερμανία), η Heineken (Ολλανδία), η Stella Artois (Βέλγιο) και η Corona (Μεξικό) δεν αντιπροσωπεύουν την ποικιλία και ποιότητα της αγοράς μπύρας στη χώρα τους. Τα αγαπημένα σας είδη μπύρας ίσως προέρχονται από άλλη χώρα, αλλά πιθανό να είναι εγγενή της χώρας εκείνης και μόνο.
Ωραία, είμαστε τώρα έτοιμοι να επιλέξουμε το αγαπημένο μας στυλ.
Θα σας περιγράψω μερικά στυλ τα οποία είναι δημοφιλή μεταξύ των ζυθολατρών και μερικά λιγότερο δημοφιλή. Δεν θα ονομάσω κανένα από τα είδη ώσπου να επιλέξετε εσείς τρία από την παρακάτω λίστα.

1.   Κρεμώδης υφή, εντυπωσιακή συνήθως όψη στο ποτήρι, ελαφριά παρουσία λυκίσκου αλλά υψηλόβαθμη σε αλκοόλ, συχνά με νότες ελαφρών φρούτων και καραμελωμένης ζάχαρης
2.   Ήπιες βυνώδεις γεύσεις από ψημένο ψωμί ή άχυρο, έντονη παρουσία λυκίσκου και αρκετά πικρή, αλκοόλ πάνω από τον μέσο όρο, μέτριο ανθρακικό, ταιριάζει απόλυτα με τηγανιτά και άλλα φαγητά
3.   Πολύ δυνατή μπύρα με χρώμα ανοιχτό καστανό ή χαλκού, συχνά με έντονη παρουσία λυκίσκου και νότες από γλυκό πεπόνι, μήλο ή καραμέλα. Απολαμβάνεται σκέτη ή με πούρο
4.   Ήπια, ξανθιά, ελαφρύ σώμα με μέτριο ως ελαφρύ χαρακτήρα λυκίσκου
5.   Λίγο ανθρακικό, λίγο ως καθόλου άρωμα, χρώμα χρυσόξανθο ως χάλκινο
6.   Συχνά έντονα ανθρακώδης με εντυπωσιακό αφρό, νότες καραμέλας ή βουτύρου και κάποια χαρακτηριστικά αρώματα κελαριού ή εξοχής
7.   Συχνά μαύρη, έντονος αλκοολικός βαθμός, πλούσιες βυνώδεις γεύσεις που συχνά θυμίζουν σκούρα φρούτα όπως δαμάσκηνο ή σταφίδα. Απολαμβάνεται σκέτη.
8.   Ξανθιά, θολή, αστραφτερό χρώμα, ελαφρώς ξινή, δροσιστική, συχνά με αρώματα τσιχλόφουσκας, μπανάνας ή γαρύφαλου

Ωραία λοιπόν, επιλέξτε τρία είδη. Όταν είστε έτοιμοι, διαβάστε παρακάτω.

Έτοιμοι; Βρείτε τώρα τα αγαπημένα σας είδη μπύρας: 1. Δυνατή Βελγική ale, 2. India Pale Ale (IPA), 3. Barley wine, 4. Cream ale, 5. Αγγλική bitter, 6. Biere de Garde, 7. Imperial stout, 8. Hefeweizen. Σημειώστε τα κάπου και έχετέ τα μαζί σας. Μπορείτε να βρείτε αντιπροσωπευτικές μπύρες αυτών των ειδών κάνοντας μια αναζήτηση στον κατάλογο με τις μπύρες του beer.gr.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Ολοκληρώσατε την άσκηση αυτή και είστε τώρα γνήσιος ειδικός στη μπύρα. Ο δρόμος είναι μπροστά σας και σας περιμένουν εντυπωσιακές ανακαλύψεις μέσα από ένα οικονομικό ποτό που έχει φτιαχτεί για να το απολαμβάνετε μαζί με καλή παρέα.
The Brewmaster’s Table του Garret Oliver - Ένας εξαιρετικός οδηγός για την καλύτερη κατανόηση της μπύρας και της θέσης της στο τραπέζι σας
Stephen Beaumont’s Brewpub Cookbook - Συνταγές από τις brew pubs του Αμερικανικού βορρά, που αναδεικνύουν τα φαγητά που ταιριάζουν απόλυτα με μπύρα

Αξιολογήστε μια μπύρα! - η αξιολόγηση της μπύρας είναι μια εύκολη και απολαυστική μέθοδος να μάθετε περισσότερα για τη μπύρα.

Πηγή: ratebeer.com

The Brewmaster’s Table   του Garret Oliver - Ένας εξαιρετικός οδηγός για την καλύτερη κατανόηση της μπύρας και της θέσης της στο τραπέζι σας
Stephen Beaumont’s Brewpub Cookbook Συνταγές από τις brew pubs του Αμερικανικού βορρά, που αναδεικνύουν τα φαγητά που ταιριάζουν απόλυτα με μπύρα
Αξιολογήστε μια μπύρα! η αξιολόγηση της μπύρας είναι μια εύκολη και απολαυστική μέθοδος να μάθετε περισσότερα για τη μπύρα.

Το σωστό σερβίρισμα της μπύρας και ο αφρός

Είχατε ποτέ το δίλημμα αν θα πιείτε την μπύρα σας με αφρό ή χωρίς ;; Σας φαίνετε απλό;; Και όμως ο αφρός στην μπύρα έχει την δική του μεγάλη σημασία και δεν είναι σε καμία περίπτωση διακοσμητικός. Όπως και ο τρόπος που θα βάλετε την μπύρα από το μπουκάλι στο ποτήρι.

Καταρχήν ο ρόλος του αφρού είναι να προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Η επαφή αυτή θα έχει αποτέλεσμα την αλλοίωση των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της μπύρας.

Τώρα από την άλλη και ο αφρός πρέπει να είναι με μέτρο. Μην σερβίρεται ποτέ την μπύρα κρατώντας το μπουκάλι ή το τενεκεδάκι πολύ ψηλά από το ποτήρι. Με αυτό τον τρόπο καταστρέφονται όλα και κυρίως τα αρώματα της μπύρας που είναι πολύ ευαίσθητα και είναι διακριτά για μικρό χρονικό διάστημα μετά το σερβίρισμα.

Κάποια από αυτά είναι της βύνης και του λυκίσκου, των δημητριακών και του χορταριού, ξύλου, καραμέλας καμένης ζάχαρης και του καβουρδισμένου φουντουκιού. Αυτά είναι μόνο είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα αρώματα που θα συναντήσετε στις μπύρες και δυστυχώς πολλές φορές δεν είναι αντιληπτά λόγω ακριβώς του λανθασμένου σερβιρίσματος της.

Σωστή Διαδικασία

Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, σηκώστε το στο φως και δείτε αν γύρω στο λαιμό του σχηματίζονται μεγάλες μπουρμπουλήθρες. Αν ναι, σημαίνει ότι έχει πρόσφατα ταρακουνηθεί και πρέπει να περιμένετε να ησυχάσει.

Κρατήστε το ποτήρι γυρτό στις 45° κι αρχίστε να σερβίρετε τη μπύρα χύνοντάς τη στα τοιχώματα του ποτηριού. Σταδιακά αρχίζετε να σηκώνετε το ποτήρι και περίπου από τη μέση και μετά, ρίχνετε πιο ζωηρά τη μπύρα προκειμένου να σχηματιστεί ένας ωραίος αφρός.

Τα χαρακτηριστικά του αφρού είναι το υπόλευκο χρώμα (ανάλογα με το χρώμα της μπύρας), η πυκνότητα, η κρεμώδης ή αφρώδης υφή (πάλι ανάλογα με τη μπύρα), η διάρκειά του. Για να διαπιστώσετε όλα αυτά μετά το σερβίρισμα περιμένετε ένα λεπτό. Σε μια καλής ποιότητας μπύρα, ο αφρός θα έχει μειωθεί το πολύ κατά το ήμισυ. Μέχρι δε να αδειάσει το ποτήρι, πρέπει στα τοιχώματα να μένουν κάθετα ίχνη του.

Πηγές : allaboutbeer.com / beer-pedia.com / mademan.com
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουάριος 01, 1970, 02:00:00 πμ από Guest »

   

Αποσυνδεδεμένος swift

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6381
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #9 στις: Απρίλιος 16, 2014, 12:51:34 μμ »
Επειδη μέρες που είναι όλο και κατι θα πιούμε,η Βεργινα είναι καλή μπύρα;
Μου την πρότεινε συνάδελφος και μου είπε την ''μποϊκόταραν'' κάποιοι και ψάχνοντας στο νετ,έχει δίκιο

http://fonirodopis.gr/press/?p=52796
« Τελευταία τροποποίηση: Απρίλιος 16, 2014, 12:54:31 μμ από swift »

Αποσυνδεδεμένος Reverant

  • 6th Gear
  • ******
  • Μηνύματα: 8134
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #10 στις: Απρίλιος 16, 2014, 12:53:19 μμ »
Μια χαρά είναι.
What I thought I would do, was I'd pretend I was one of those deaf-mutes.

Αποσυνδεδεμένος fotis.

  • Lost my brakes!
  • *******
  • Μηνύματα: 12165
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #11 στις: Απρίλιος 16, 2014, 01:11:26 μμ »
Επειδη μέρες που είναι όλο και κατι θα πιούμε,η Βεργινα είναι καλή μπύρα;
Μου την πρότεινε συνάδελφος και μου είπε την ''μποϊκόταραν'' κάποιοι και ψάχνοντας στο νετ,έχει δίκιο

http://fonirodopis.gr/press/?p=52796


Αφού εσυ πίνεις μόνο πορτοκαλάδα .....

  'mk1 Greddy turbo'

Αποσυνδεδεμένος swift

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6381
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #12 στις: Απρίλιος 16, 2014, 01:14:14 μμ »
Μπαα.....μόνο τσικουδιά.

Αποσυνδεδεμένος antoine

  • MCOG ΔΣ
  • 6th Gear
  • ****
  • Μηνύματα: 8952
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #13 στις: Απρίλιος 16, 2014, 03:29:20 μμ »
Και αίμα...
Growing old is mandatory; growing up is optional...

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις - Ο. Γουαϊλντ

Έχω διαβάσει τόσα πολλά γύρω από τους κινδύνους του ποτού και του τσιγάρου, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα.

Ο πολιτισμος ενος λαου καθρεφτιζεται στο πως συμπεριφέρεται στα ζώα.

Αποσυνδεδεμένος mx-5g

  • MCOG Club Member
  • 4th Gear
  • *
  • Μηνύματα: 2618
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #14 στις: Απρίλιος 17, 2014, 03:26:33 μμ »
Καλή είναι, έχουν τα supermarket και μπορείς να βρεις και σε προσφορά. Αυτό με το μποϊκοτάζ έπαιζε παλιότερα (κάτι σε στυλ γάλατα ΔΕΛΤΑ) αλλά τώρα έχουν έρθει στα ίσια (όσο γίνεται) τα πράγματα. Μαζί με τη Βεργίνα, η τακτική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είχε επηρεάσει και τις υπόλοιπες, οπότε μην κολλήσεις στη Βεργίνα. Εγώ θα σου πρότεινα ΖΕΟΣ αν βρεις, που είναι απαστερίωτη, από το Άργος, και έχει 2,5€ το λίτρο. Είναι και ελαφριά, λόγω των ημερών, ξέρεις :guinness[1]:
Powered by Lympe Performance

Αποσυνδεδεμένος Jorvik O Kελβος

  • 5th Gear
  • *****
  • Μηνύματα: 6774
  • Φύλο: Άντρας
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #15 στις: Απρίλιος 17, 2014, 10:31:03 μμ »
ΖΕΟΣ θα συμφωνησω!!!!!!
Στους τυφλους βασιλευουν 3 μαγαζια.
Nbfl Phoenix 16/6/07 - 21/3/2014 -> 2470 αξεχαστες μερες, γεματες απολαυστικα συναισθηματα.

Αποσυνδεδεμένος Liakos

  • 3rd Gear
  • ***
  • Μηνύματα: 1311
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #16 στις: Απρίλιος 26, 2014, 09:35:04 πμ »
Επειδη μέρες που είναι όλο και κατι θα πιούμε,η Βεργινα είναι καλή μπύρα;
Μου την πρότεινε συνάδελφος και μου είπε την ''μποϊκόταραν'' κάποιοι και ψάχνοντας στο νετ,έχει δίκιο

http://fonirodopis.gr/press/?p=52796


Τι σημαινει καλη μπυρα?

Το αρθρο παντως δεν ειναι αξιοπιστο. Ως προς τι δικαιωνεται ο κ.Πολιτοπουλος? Την καταγγελια την εχει κανει αλλη ζυθοποιια & οχι η Ζυθοποιια Μακεδονιας-Θρακης (Βεργινα). Η τελευταια κανει τον πο%στη με ξενο κ*λο.


1.8 Copper Red NC High
-Tochigi Fuji LSD,4.778 FGR
-ΒC Racing BR type RS coilovers,Cosmo RX8 sways
-CCR custom 8-point rollbar,IL PPF brace
-GW 4-1 Headers,GW Street Single,MS CAI
-RX7 FD 16x8,Hankook RS2 225/50/16

Αποσυνδεδεμένος fotis.

  • Lost my brakes!
  • *******
  • Μηνύματα: 12165
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #17 στις: Ιούλιος 08, 2014, 09:27:04 μμ »


Η εγγραφές άνοιξαν κανεις πιστός....;


Sent from my iPhone using Tapatalk

  'mk1 Greddy turbo'

Αποσυνδεδεμένος kouyian

  • MCOG ΔΣ
  • 4th Gear
  • ****
  • Μηνύματα: 3826
    • Miata Club of Greece
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #18 στις: Ιούλιος 08, 2014, 09:32:33 μμ »
Στη Λάρισα είναι αυτό;

   

Αποσυνδεδεμένος fotis.

  • Lost my brakes!
  • *******
  • Μηνύματα: 12165
Απ: Περί Μπύρας ο Λόγος
« Απάντηση #19 στις: Ιούλιος 08, 2014, 09:34:34 μμ »
Ναι Γιάννη!


Sent from my iPhone Tapatalk

  'mk1 Greddy turbo'